Logo

Kben: (weer) nieuwsgierig

“Sanne, we hebben vandaag helemaal niet eens gewerkt! We hebben alleen maar plezier gehad!”

Dat was een zeer verbaasde en tegelijkertijd verheugde spontane uitroep van een klein jongetje, na een ochtend Kben:bezig.
Eerder had hij aangegeven het allemaal toch best spannend te vinden. Leren was voor hem een WERKwoord geworden, een waar je vooral heel moe en onzeker van werd.

Tijdens het buitenspelen die ochtend hadden we beestjes bekeken, onderzocht wat het waren en opgezocht hoe zij van de ene ontwikkelingsfase in de andere overgaan. Het zonnetje scheen, en samen bedachten de kids om een tuin aan te leggen in de speeltuin.. Er werd gegraven, gepoot en overlegd. Dan weer stevig verwonderd over hoe prachtig wortelstelsels eruit kunnen zien. En nog meer verwondering toen ze hoorden dat dat in je eigen lichaam ook zo werkt, met bloedvaten en haarvaten en zo….

Na een hele ochtend buiten, liepen we terug voor de lunch. En toen kon ik hem vertellen dat we inderdaad plezier hadden gehad. We hadden GELEERD! De blik op zijn koppie was onbetaalbaar 😊

Comenius wist het al: Alles begint met liefde voor de stof. Om een kind iets te leren hoef je geen dwang te gebruiken, net zomin als je water hoeft te dwingen van een heuvel te stromen. Wij zien elke dag wat er gebeurd bij de kids, als we aansluiten op hun beleving…ze in staat stellen om zich te mogen verwonderen, em het vertrouwen te geven dat ze mogen onderzoeken. Dan, heel voorzichtig, kunnen we van dat WERKwoord leren, weer een gewoon werkwoord maken…eentje waar je de rest van je leven buitengewoon veel plezier aan kunt beleven!

"Ik durf weer te vertrouwen op mijn intuïtie. De leergang bleek een bevestiging van mijn zelfvertrouwen"

Meer weten over wat onze trainingen voor anderen hebben betekend?

ervaringen

Vragen? Stel ze gerust!

Bel Sanne op 06 11 35 44 13
of e-mail sanne@landvankben.nl